fredag den 24. april 2015

[anbefaling] faren ved den enkeltstående fortælling

Det handler om fordomme.

Chimamanda Adichie er den nigerianske forfatter bag blandt andet bogen Americanah. Hun har vundet et hav af priser, og har blandt andet også været nomineret til the Man Booker Prize for Fiction.

I 2009 holdt hun en tale på TED talks.
(Kender I TED talks? Det er en række konferencer hvor udvalgte folk med noget på hjerte, får 18 minutter til at tale. Deres slogan er "Ideas Worth Spreading". Læs mere her. Det er et virkelig fremragende koncept!)

Denne tale handler om faren ved den enkeltstående fortælling; hvor farligt det kan være, kun at forholde sig til en person, en befolkningsgruppe, en kultur eller et helt land ud fra bare et enkelt aspekt.
Hun gør det virkelig godt. Der er noget over hendes respekt for ord, hendes positur, hendes udtale - man lytter når hun taler. Der er følelse af at man er i øjenhøjde med hende - også selvom man sidder bag en skærm, og ikke foran hende under talen. Og hun bebrejder os ikke; hun tager udgangspunkt i sig selv.

Hun beder os ikke om at ignorere problemer. I stedet prøver hun at fortælle os at vi skal huske at blive klogere og udvide vores horisont. Det er for dumt at være naiv i et samfund hvor vi har lettere adgang til viden end nogensinde før. Vi skal huske at lede efter de andre historier også.

Vi kommer videre ved at være nysgerrige på de mange historier, ved at uddanne os selv og andre og ved at dele fortællinger.

Jeg oplever alt for ofte (også hos mig selv) at fordomme får lov til at fylde for meget, og med fordomme kommer frygten og afstanden.
Det der kan gøre mig mest frustreret er, når jeg møder mennesker der ikke ønsker at blive klogere. Hvis man bliver klogere betyder det ikke nødvendigvis at man bliver fralægger sig sit eget værdisæt, men at man udvikler sig og får en ny viden.
Det betyder, at man kan se ud over sin egen næsetip, og selvom man ikke er enig i hvad andre mennesker gør, så prøver man at forstå dem alligevel.
Og det handler ikke kun og indvandrere og om verdens fattige lande - det handler skam også om udkantsdanmark og om naboen og om den lokale kioskejer.

Det er så vigtigt, at vi bliver ved med at udfordre vores menneskesyn. Vi skal være opmærksomme på faren ved den enkeltstående fortælling.Talen kan findes på tekst her.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar