lørdag den 14. februar 2015

[snak] den moderne hofnarDet specielle ved satire er, hvordan den håndterer sandhed. Satire giver sandhed en helt speciel præmis.

Man kan jo ikke tage satirikeren alvorligt -- han er jo satiriker. En joker. Hans virke er, at få folket til at grine.
Modsat, kan satirikeren jo sige hvad han vil. Og når han må sige hvad han vil, så er han værd at lytte til. Han kan jo tillade sig at sige den sandhed som politikere, magthavere og medier ikke tør nærme sig. Satiren giver ham en frihed der, også historisk set, har en vigtig rolle i samfundet; han er den moderne hofnar.

Jon Stewart har med stor sandsynlighed været den vigtigste hofnar i den moderne vestlige verden. Han har med en skarp tunge gået hårdt efter nyhedsmedierne i USA, og kaldt dem fejlslagne. Han har sat fokus på problematikker der gør ondt, og vekselvirket mellem jokes og alvor for at få spotlight på vigtige emner i politik og problematikker - og de nyhedsmedier som har rapporteret om dem.
Han har været den irreterende torn i øjet på magthaverne, som de har elsket at hade, og gjort klogt i at lytte til.

Personligt husker jeg bedst hans medvirken i det amerikanske debat-program Crossfire d. 4. oktober 2004. Jeg skrev faktisk bacheloropgave om den.
De to værter, en republikaner og en demokrat, inviterede Jon Stewart og forventede satirikeren, værten fra The Daily Show. De fik Jon Stewart, samfundskritikeren. De fik en velinformeret, dygtig mand man ikke så nemt kan løbe om hjørner med.
På få sekunder fik Jon Stewart vendt rollerne om, og nægtede at blive underlagt deres firkantede idé om hvem han var. Han var (og er stadig) utroligt træt af hvordan medierne har glemt deres rolle i samfundet. Medierne glemmer at være kritiske og undersøgende. De glemmer at være uafhængige af politikernes dagsorden.

"It's hurting America. Here is what I wanted to tell you guys: Stop... You have a responsibility to the public discourse, and you fail miserably."

Få måneder efter blev Crossfire taget af æteren.

Nu er en æra slut. Jon Stewart stopper som satirisk, falsk nyhedsvært på The Daily Show, efter 15 år. Han bliver savnet! Han var brilliant! Det bliver meget spændende at se, hvad han nu vil give sig til.
Men programmet fortsætter, som satiren fortsætter. Behovet for den skarpe tunge (eller pen, for at mindes tragedien på Charlie Hebdo) vil altid være til stede, for den skarpe tunge skal give modvægt til information med bagtanker, og give klarsyn i den verden vi lever i.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar