tirsdag den 12. august 2014

At leve bevidst

Henry David Thoreau skrev i Walden: Or, Life in the Woods

“I went to the woods because I wished to live deliberately, to front only the essential facts of life, and see if I could not learn what it had to teach, and not, when I came to die, discover that I had not lived. I did not wish to live what was not life, living is so dear; nor did I wish to practise resignation, unless it was quite necessary. I wanted to live deep and suck out all the marrow of life, to live so sturdily and Spartan-like as to put to rout all that was not life, to cut a broad swath and shave close, to drive life into a corner, and reduce it to its lowest terms.”

Det er tungt. Smukt. Bedre end nærmest alt andet, for en anglofil ord-elsker som jeg. Men det er også svært at forstå. 

Det handler om at leve oprigtigt; leve bevidst. Det handler om at leve så inderligt og så grundlæggende, at man, i hvert fald på de gode dage, ikke er i tvivl om at man har været inde i kernen af livet, og været en del af dets essens. Det handler om at leve.


I filmen Dead Poets Society (Døde poeters klub) er ovenstående citat reduceret endnu mere, uden dog at miste sin grundbetydning.

I went to the woods because I wanted to live deliberately;
I wanted to live deep and suck out all the marrow of life!
To put to rest all that was not life
And not, when I came to die, discover that I had not lived.Dette citat var det første jeg tænkte på, da jeg her til morgen hørte at Robin Williams var død; 
I wanted to live deliberately. Jeg ønskede at leve med forsæt, bevidst. 

En alt for tidlig død, som den så ofte er når det er en afslutning af et liv der har været præget af tungsind, depression, genialitet og store præstationer. Må han hvile i fred, og må han blive husket for at have inspireret og have levet med forsæt.  

Ingen kommentarer:

Send en kommentar